Finn Chambers on Scanpor epikutaanitestaukseen

Finn Chamber® on epikutaanitestaukseen käytettävä testikupu, joka muotonsa ansiosta sulkee testiaineen tiiviisti iholle. Kupu on tehty alumiinista ja testialueen läpimitta on 8 mm, pinta-ala 50 mm² ja tilavuus noin 20 µl. Erityistarkoituksiin on saatavissa 12 mm:n alumiinikupuja ja polypropeenilla päällystettyjä 8, 12 ja 18 mm:n kupuja. Testikuvut on kiinnitetty Scanpor®-teipille (Actavis Norway AS, Norgesplaster) ja suojattu helposti irrotettavalla suojapaperilla.

Finn Chambers on Scanpor -tuotetta on saatavissa kymmenen (2x5), viiden (1x5) ja yhden kuvun liuskoina. Kymmenen kuvun liuskat sopivat isojen testisarjojen suorittamiseen, pienemmät liuskat puolestaan pienille sarjoille ja yksittäiseen testaukseen. Teippiä ei pidä leikata kupujen välistä, sillä jäljelle jäävä tarttuva alue voi olla liian kapea.

Testialueen paikallistamiseen suositellaan erityistä lukulevyä. Testiaineiden annostelun yhteydessä voi käyttää apuna Finn Chamber -tarjotinta.

Alumiini ja Scanpor-teippi aiheuttavat allergisia reaktioita harvoin. Alumiinipitoisten rokotteiden tai siedätyshoitouutteiden on havaittu joskus aiheuttavan kosketusallergiaa alumiinille. Teippiä irrotettaessa voi esiintyä mekaanista ärsytystä, joka ilmenee teipin peittämän alueen punoituksena.

Testiaineet on yleensä sekoitettu vaseliiniin. Useimpien kaupallisten testiaineiden pitoisuudet sopivat Finn Chamber -tekniikkaan. Kun testataan muita kuin tavanomaisia aineita, on hoitavan lääkärin valittava testattavat aineet ja niiden pitoisuudet huolellisesti harkiten. Kuvun tiiviyden takia ärsyttävien aineiden pitoisuus on pidettävä matalana.

Koska elohopean vesiliuokset reagoivat alumiinin kanssa, tulee niiden kanssa käyttää polypropeenilla päällystettyjä kupuja. Alumiini saattaa edistää akrylaattimonomeerien polymerisoitumista, ja etyylisyanoakrylaattiliiman asetoniliuoksilla on havaittu vääriä negatiivisia testituloksia.


Käyttöohjeet

Finn Chambers on Scanpor on tarkoitettu lääkärin käyttöön tai käytettäväksi hänen valvonnassaan.

Testiaineiden annostelu

Merkitse kunkin testiliuskan yläpäähän tunnus, joka osoittaa testiaineiden järjestyksen. Poista suojapaperi kupujen päältä ja pane liuska tarjottimelle tai pöydälle kuvut ylöspäin. Jätä suojapaperin kapea liuska kiinni teippiin, kunnes teippi on kiinnitetty iholle.

Puolikiinteät aineet (esim. vaseliini kantaja-aineena) annostellaan suoraan testikupuun täyttäen yli puolet kuvun tilavuudesta (esim. 2 mm:n läpimittaisesta aukosta 5-6 mm:n pätkä). Älä käytä imupaperilappua puolikiinteiden aineiden kanssa.

Nesteitä varten aseta imupaperilappu kupuun. Kostuta lappu täysin mutta ilman ylimäärää. Poista mahdollinen ylimäärä esim. huokoisella paperilla. Kiinnitä testi iholle muutaman minuutin kuluessa. Älä anna imupaperin kuivua, koska se voi aiheuttaa heikon tai väärän kielteisen tuloksen ja lappu saattaa pudota testiä kiinnitettäessä.

Testiliuskan kiinnittäminen iholle

Potilaan tulee seistä tai istua rennossa ja hieman etukumarassa asennossa (selkä lievällä kaarella). Testit kiinnitetään selkään puhtaalle, terveelle iholle, jossa ei ole rasvaa. Potilaan on hyvä käydä suihkussa tai kylvyssä testipäivän aamuna. Tarvittaessa iho voidaan puhdistaa esim. spriillä.

Kiinnittäminen aloitetaan teipin alapäästä. Kupuja painetaan alhaalta ylöspäin, jotta ilma pääsisi pois. Kun teippi on kiinnitetty kokonaan, sormella painetaan varoen jokaista kupua, jossa on puolikiinteää testiainetta, jotta aine leviäisi tasaisesti. Teippiä, erityisesti sen kulmia, painetaan lujasti, jotta se tarttuisi hyvin. Potilaan tulee välttää voimakasta liikuntaa tai kylpemistä ja suihkun ottamista testin laittamista seuraavan vuorokauden aikana.

Testialueen voi merkitä esim. ihonmerkitsemiskynällä tai teipillä. Jos potilas voi tulla vastaanotolle testien poisottamiseksi, merkittyä teippiä voidaan käyttää testialueen paikallistamiseen, eikä erillinen merkitseminen iholle ole tarpeen.

Testien poistaminen

Testit poistetaan yhden tai kahden vuorokauden kuluttua. Jos vain mahdollista, potilaan tulisi tällöin tulla vastaanotolle. Jos potilas poistaa itse testit, häntä tulisi neuvoa hävittämään jäännökset asianmukaisesti.

Tarkista testialue heti testien poistamisen jälkeen. Testin kohdalla oleva rengasmainen painuma varmistaa, että kupu on ollut tiiviisti iholla, ja vahvistaa siten testin tuloksen varsinkin sen ollessa negatiivinen.

Lukulevyä voi käyttää teipin katkaisemiseen. Paina lukulevyn sahalaitaa noin 45° kulmassa teippiä vasten noin yhden sentin päässä yläreunasta. Vedä teippi kupuineen alkaen alhaalta ja jättäen yläpää merkintöineen iholle. Sahalaita on epäsymmetrinen, pidä leveämpi reuna oikealla tai, jos haluat terävämmän leikkuun, vasemmalla puolella.

Reaktioiden lukeminen

Testireaktiot tulisi tarkastaa aikaisintaan 20 minuuttia teipin poistamisen jälkeen. Lisätarkastukset tulisi tehdä 3-7 päivää testien asettamisesta. Reaktioiden seuranta heti irrottamisesta lähtien helpottaa allergisten ja ärsytysreaktioiden erottamisessa.

Reaktioiden paikallistamiseksi aseta lukulevyn vasen yläkulma (kapea reuna vasemmalla) joko värillä tehtyyn merkkiin tai jäljelle jätetyn teipin reunaan. Lukulevyn reiät osoittavat testikohdat.


Säilytys huoneenlämmössä, kylmä teippi tarttuu ihoon huonommin. Rannankoukku 22, 04300 Tuusula, puh. (09) 275 5366, faksi (09) 275 4335
 WWW: http://www.epitest.fi/ - Sähköposti: [email protected] - Palautetta

 Päivitetty 3.2.2006.